Energetski certifikat


POSEBNA PONUDA: ENERGETSKI CERTIFIKATI

Za sve zgrade, stanove i poslovne prostore koji su u sustavu upravljanja Eurostyle grupe u cijenu izrade energetskog certifikata uključeni su značajni popusti u odnosu na redovne cijene.

Zašto nam trebaju energetski certifikati

Od 1. srpnja sve nekretnine koje se prodaju moraju imati energetski certifikat. Za prosječne stanove i poslovne prostore do 250 četvornih metara površine cijena za energetski pregled i certifikat se kreće do 1.700 kuna dok se za veće površine cijena parcijalno uvećava. Samostojeće kuće i poslovni prostori manji od 50 četvornih metara ne moraju imati certifikat, dok prostori manji od 50 m2 u sklopu druge građevine moraju imati certifikat.

Nove zgrade više ne mogu dobiti uporabnu dozvolu bez energetskog certifikata.

Certifikat ima osam razreda, najbolji je A plus, a posljednji G, koji znači da zgrada, stan ili poslovni prostor troši najviše odnosno štedi najmanje energije. Stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, s time da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred. Energetski razredi se iskazuju za referentne klimatske podatke.

Energetski certifikat sadrži opće podatke o zgradi odnosno stanu ili poslovnom prostoru, energetski razred zgrade odnosno stana ili poslovnog prostora, podatke o osobi koja je izdala energetski certifikat, podatke o termotehničkim sustavima, klimatske podatke, podatke o potrebnoj energiji za referentne i stvarne klimatske podatke, objašnjenja tehničkih pojmova te popis primijenjenih propisa i normi.

Certifikate će morati nabaviti i svi koji iznajmljuju stanove, no njima je rok produljen do siječnja 2016. Izrada certifikata za kuću, stan ili poslovni prostor traje nekoliko dana.

Ako vlasnici postojećih zgrada žele znati u kojem se razredu nalazi njihov stan, mogu se dogovoriti te zajedno iz pričuve platiti izradu certifikata za cijelu zgradu, što znatno smanjuje ukupnu cijenu izrade u odnosu na izradu pojedinačnih certifikata za stanove.

Energetski certifikat za postojeće zgrade obvezno sadrži i prijedlog ekonomski opravdanih mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade koje se temelje na prethodno provedenom energetskom pregledu građevine.

Energetski certifikat za nove zgrade sadrži preporuke za korištenje zgrade vezano na ispunjenje bitnog zahtjeva uštede energije i toplinske zaštite i ispunjenje energetskih svojstava zgrade.

Za izradu energetskog certifikata se vrše slijedeće radnje:
dolazak na lokaciju, kompletan i detaljan energetski pregled te izradu energetskog certifikata za stan, poslovni prostor ili kuću stambene površine veće od 50 m2 u dva primjerka od strane ovlaštene tvrtke za izradu energetskih certifikata.

U kompletan i detaljan energetski pregled je uključen:

Certifikat je ovjeren od strane ovlaštenih certifikatora i ima svoj broj pod kojim se kasnije uvodi u registar Ministarstva.
Sastoji se od 5 stranica, vrijedi 10 godina.

Eurostyle upravljanje nekretninama d.o.o.

Zadnje novosti

Trinajstićeva 1, Pula

052/495-936

tehnika@eurostyle.hr